American Eclipse
Fux, hingst
1814
e: Duroc, fux 1806
u: Millers Damsel grå 1802
ue: Messenger grå 1870

Av Elisabeth Ross

American Eclipse föddes upp av General Nahaniel Coles i Queens County, Long Island, New York. Han började tränas som treåring och efter nio veckor av arbete gick han ett provlopp där han visade sig vara ”mycket överlägsen”. Han ställdes av till mars året efter. I sitt första lopp på Newmarket slog han Black-Eyed Susan och Sea Gull med lätthet i tremilesheat för en vinstsumma på 300 dollar. Som femåring köptes han av Cornelius W. Van Ranst och han vann sin nästa tävling på fyramilesheat över Little John, Bond’s Eclipse och James Fitzjames. I ett liknade lopp i oktober slog han Little John en andra gång. American Eclipse gick till aveln som sexåring och som sju

betäckte han 87 ston. Mr. Van Ranst upptog hans träning i ett försök att stödja det nyöppnade Union Course. Han anmälde honom till tävlingen med en prissumma på 500 dollar och heat på fyra miles. American Eclipse vann första heatet och slog favoriten Lady Lightfoot, Flag of Truce och Heart of Oak. Andra heatet vann han också med Lady Lightfoot efter sig och de andra långt bakom.Våren efter vann den nu åttaåriga American Eclipse över Sir Walter, en av de bästa hästarna från Norr. Prissumman var 700 dollar och heaten fyra miles. I oktober mötte han Sir Walter igen och två ston; Dutchess of Marlborough och Slow and Easy. Han slog dem i första heatet med stona långt bakom si. Med de två stona ”borta” och Sir Walter i sulky promenerade American Eclipse till seger i andra heatet och vann 1000 dollar.

Under den här tiden föreslog James J. Harrison en tävling mellan American Eclipse och sin egen hyllade häst Sir Charles från Virgina, en son till Sir Archy. Tävlingen mellan championhästarna från Norr och Söder skulle äga rum i Washington DC i november. Prissumman var 5000 dollar vid sidan om och heaten fyra miles. Fem dagar innan tävlingen skadade American Eclipse en sena och trots att hans ägare betalade anmälningsavgiften var han fortfarande villig att gå ett enda heat vid sidan om. Sir Charles följde American Eclipse i tre miles så han satte in sin spurt han orkade dock aldrig riktigt fram och American Eclipse vann.

En ny match mot American Eclipse bestämdes genast av sydstatarna vilken skulle ske i maj 1823 med 20.000 dollar vid sidan om och en anmälningsavgift på 3000 dollar för loppet på Union Course. Trots det faktum att American Eclipse skulle vara nio år då antogs utmaningen. Sydstatarna förberedde fem hästar; de två helsyskonen John Richards och Betsey Richards, Childers, Washington och Henry. Det slutade med att de satte Henry (eller Sir Henry, fuxhingst född 1819, efter Sir Archy) som den som skulle tävla. Denna tävling kom att bli det största sportevenemanget som någonsin skådats med uppskattningsvis 60.000 i publiken. American Eclipse tilldelades 5.7 kg och hans fyraåriga rival 4.9 kg. Henry vann det första heatet och blev den enda hästen som någonsin slog American Eclipse. Det ska tilläggas att American Eclipse blev dåligt riden och hårt piskad och sporrad, och ändå kom han bara en längd efter Henry som vann på 7.37 vilket var ett nytt rekord i Amerika på fyra miles. American Eclipse’s jockey byttes ut i nästa heat vilket hann vann på 7.49 med en längd. Henrys jockey blev utbytt i tredje heatet men trots att han kom nära American Eclipse vid ett tillfälle föll han tillbaka och American Eclipse vann med tre längder.

En önskan om en returmatch uttrycktes men nekades vänligt.

American Eclipse pensionerades till avel. Han såldes på allmän auktion till Walter Livingstone för 8050 dollar och stallades upp i New York där han gav sin bäste son Medoc (fuxhingst född 1829). Han skickades till Virgina 1823 och sen till Kentucky 1837.

Hans bästa avkommor var bl.a.:
Ariel – grått sto f. 1822. Vann 42 av 57 starter inklusive 18 av dem på över 4 miles.
Lance – brun hingst f. 1821
Black Marie – svart sto f. 1826. Vann 11 lopp på 3 och 4 miles.
Ten Broeck – fuxhingst f. 1838
Manmouth Eclipse – fuxhingst f. 1826
Bay Maria – brunt sto f. 1831
Gano – brun hingst f. 1835

American Eclipse beskrivs som en ljus fux på 171 cm med en stjärn och en vit bakfot. Han sades vara lång och låg med en lagom lång nacke och ett 20 cm långt skenben.
American Eclipse dog i Shelby County, Kentucky i augusti 1847 vid en ålder av 33 år