Det engelska fullblodet Messengers barnbarns barn influerade körsporten. Hambletonian föddes i Sugar Loaf, Ny. Han far var Abdallah som betäckte stoet Charles Kent Mare. Hambletonian och hans mor ägdes av Jonas Seeley. Seeleys stallpojke William Rysdyk tog hand om dem. Rysdyk kom att tycka så mycket om paret och var så övertygad att fölet en vacker dag skulle bli en storhet att han frågade om han fick köpa dem. Seeley gick slutligen med på det och för 125 dollar tog Rysdyk hem dem.

Hambletonian 10 som han registrerades, visades upp för första gången på det närliggande Orange County Fair i Goshen när han var sex månader. Han blev genast en sensation och hästmän började kalla honom för ”Rysdyks Abdallahhingst”.
Denna hingst började sin avelskarriär som tvååring då Rysdyk lät honom betäcka fyra ston.
Under tiden tävlade en annan hingst efter Abdallah, Abdallah Chief, ägd av Seeley C. Roe, om de lokala stona. Roe kände inget annat än förakt  för Hambletonian och hävdade att han aldrig varit en travare, bara en uppvisningshäst. Denna fråga avgjordes 1852 på Long  Island Union Course. Hambletonian och Abdallah Chief selades till sulkys och deras ägare körde. Tre minuter och tre sekunder senare korsade Hambletonian mållinjen före sin rival.
Roe var fortfarande inte nöjd och insisterade på en till tävling. Ett lopp mot klockan hölls. Abdallah Chief gick en mile på 2.55 ½. När Roe klockade Hambletonian i vad som skulle komma att bli hans enda lopp mot klockan, travade han en mile på 2.48 ½.

Rysdyk placerade nu Hambletonian i avel i Chester där han betäckte lokala ston för en summa på upp till 500 dollar. Hans rykte växte snabbt om att han gav snabba hästar och Rysdyk tjänade en mindre förmögenhet på hästens tjänster. Under sina år i aveln gav Hambletonian 1331 föl.

När Hambletonian var 27 år dog han den 27 mars 1876. Både han och hans ägare som dog 1870 begravdes i Chester, NY. 17 år efter hambos död placerades ett granitmonument över hans grav på Hambletonian Avenue, en gåva från de många människor som hade fina minnen av hästen.

Hambletonians linje var så stark att efter ett antal år så var nästen alla andra familjer utrotade. Nästan alla amerikanska travare och passgångare härstammar från linjer som kan spåras tillbaka till en eller fler av de fyra överlägsna linjerna efter Hambletonian: 
George WilkesDictatorHappy Medium och Electioneer.

Kända ättlingar till Hambletonian är
 Dexter, 2.17 ¼, Lou Dillon (första travaren under 2 minuter), Maud S., Billy Direct, 1.55, Greyhound och 1995 års Hambletonianvinnare Tagliabue 1.53,3.