Tävlingskronologi
Tillbaka
Dan Patch tävlade på detta sätt från 30 augusti 1900 till 22 juli 1902. Han slutade sin tävlingskarriär med ett skutrekord  på 56 starter varav hann vann 54 och kom tvåa i ett annat (56 (54-1-0). Hans slutrekord var 2.03 ¾ (1902).
Dan Patch tävlade också i lopp där hästen var tvungen att gå en speciell tid. Det snabbaste Dan Patch gick desto högre var kvaliteten på hans motståndare. Dan Patch började på 2.35- klassen i Boswell, Indiana och klättrade sakta uppåt för att avsluta sin karriär i 2.04-klassen som var den snabbaste.
Dan Patchs förmåga att tävla på såfana nivåer berodde på hans tävlingar på Grand Circuit. Grand Circuit var, och så fortfarande idag, markeringen för det bästa loppen i landet.


Timetrials och uppvisningar.
I augusti 1902 kunde ingen annan häst tävla mot honom, eller var i alla fall inte villiga att göra det. Så andra delen av Dan Patchs karriär skulle börja den 2 augusti 1902 och hålla på till hans pensionering 1909.
Utan konkurrenter tävlade Dan Patch mot klockan i en serie av timetrials och uppvisningar. Dessa timetrials gick normalt under regler som förbjöds i slutet av 1905. I ett typiskt lopp tävlande Dan Patch med tre hjälphästar, oftast fullblod i sulkys, före, bredvid och efter honom. Den ledande hjälphästen hade bit segelduk sträckt mellan hjulen för att minska stänken i Dan Patchs ögon.  Detta hade också enligt regeringen på banan, effekt som vindskydd.
Under dessa förhållanden sänkte Dan Patch rekordet för passgångare på en mile. Den 8 september 1906 på Minnesota State Fair passade han en mile på 1.55. Då detta hände efter att man hade förbjudit användandet av hjälphästar erkändes inte rekordet av National Trotting Association och American Trotting Association. Dan Patchs officiella rekord i sin karriär på 1.55 ¼, som hade tagit innan 1905.

Många foton och vykort gjordes av Dan Patch och hans uppvisningar.
Dan Patch tävlade på banan mellan 1900 och 1909. Hans karriär var kantad av hans oslagna rekord i alla de lopp han tävlade i och han sänkte tidsstandarden för en passgångarmile som stod sig i tre decennier.
Informationen för varje år så som datum och tider har tagits från Wallance Year-Book of Trotting and Pacing, de officiella rekorden för sporten.
Dan Patchs nio år långa karriär kan delas upp i två delar, när han tävlade mot andra hästar och när han tävlande mot klockan i timetrials.

Tävlingar mot andra hästar
Dan Patch tävlade i en era av heattävlingar. För att vinna en tävling skulle hästarna inte bara gå en mile, som hästarna gör i dagens moderna tävlingar. Istället gick varje tävling i flera efterföljande heats där hästen som vann de flest av heaten förklarades vinnare och fick prissumman.