2013-11-22  
”Jag kör i t-shirt nu”
STOCKHOLM
Det var en trevlig lördagsmorgon framför ATG-Live förra veckan. Kul att det går bra för de nya ­tränarna och att Bjertorp-hästarna fortsätter att leverera av de få som blev kvar. Här borta är det full fart med att träna alla fina unghästar och det känns skönt att köra i t-shirt när man hör att det har kommit snö hemma i Sverige.

 
Nu har det börjat lugna ner sig här borta efter alla auktioner och mycket annat jobb som har varit tvunget att ordnas så här precis efter flytten. Vi har kommit in i vardagen här i Florida och nu tränar vi ettåringarna för fullt. Vi fick ytterligare en i träning i förra veckan så nu är det 41 till antalet. Som jag har skrivit tidigare kommer vi att ha runt 50 hästar inklusive ett antal tvååringar och Sebastian K. när han kommer från karantänen. Han ska stå ytterligare en vecka till i karantän i Maryland innan han får komma hit till gården i Vero Beach.

Vi börjar att köra klockan sju på morgnarna och håller på till elva, halv tolv. Då är det färdigkört och sedan är det ganska lugnt på eftermiddagarna. Men alla ettåringarna körs varje dag och vi är fyra som kör. Förutom jag själv så är det ”Bernie”, Rickard och Allan Shelton från Ljusdal som har börjat jobba här. Vi har totalt 14 anställda och det är nio hästskötare som selar ut och duschar hästarna. Det går i ett hela tiden och fungerar bra.

Som jag har skrivit tidigare har hästarna varit väldigt väl hanterade långt innan auktionerna och därför går inkörningen och uppträningen mycket lättare. De är välutvecklade och tidiga. Av 41 ettåringar är det bara en hingst och ett sto som har varit lite besvärliga men de andra har skött sig helt perfekt.

Vi har fem passgångare varav två av dem travar fint och är som klockrena travare. Sedan har vi en som det bara är passgång i och några som blandar om vartannat, trav, galopp och passgång. Bland annat den vita hästen, White Bliss, gör så och det är vanligt att passgångarna blandar innan de hittar rätt i uppträningen.

Nu är det en månad sedan jag körde travlopp senast och jag saknar inte den biten just nu. Jag har inte tänkt så mycket på det för det har varit fullt upp med annat hela tiden och man är så inställd på det här nu med att träna alla fina unghästar.

Sedan hörde jag att det hade kommit snö i natt hemma på Bjertorp och då känns det bra att sitta och köra häst här i t-shirt när det är 30 grader varmt.

Det var en trevlig lördagsmorgon förra veckan då jag satt framför datorn och följde V75-finalerna från Solvalla. Kul att det går bra för de nya tränarna Anders, Glenn H och Ville Nisonen och att Bjertorp-hästarna fortsätter att leverera. De fick ju varsin seger med Aroma Grim, Tore och Kaiser Broline. Sedan tog Pär Hedberg en dubbel på Axevalla i tisdags.

Jag fick sex rätt på mitt system i VM och det var en uppryckning. Men som jag sa innan har jag inte haft tillräckligt med tid att engagera mig för fullt i början av tävlingen eftersom det har varit så mycket att stå i här borta. Hade jag kunnat göra det hade jag legat högre upp i tabellen och kunnat ha ännu bättre resultat. Jag fick heller inte vara med den första omgången så man kan säga att jag missade starten lite.

Men förra veckan hade jag läst på bättre och det har jag även gjort till på lördag.
Åke Svanstedt

Tillbaka