2022-12-21
Svanstedts nya rekord: ”Jag är mycket nöjd”
NEW JERSEY
I fjol slog han rekord i USA och i år har det gått ännu bättre.
Nytt all time high för Åke Svanstedt är 5,2 miljoner dollar, runt 43 miljoner kronor med dagens växelkurs, inkört den här säsongen – och dessutom två världsrekord.
– Vi har haft en otrolig tvååringskull. Den klart bästa sedan vi flyttade hit, säger Svanstedt i en stor intervju och blickar framåt mot ett nytt spännande år.




 

Den mångfaldige championtränaren och dominanten i svenskt travsport har nu avverkat sitt sjunde år som tränare i USA. De senaste åren har vi vant oss vid att ”Svanen” har kommit hem till Sverige för att fira jul och nyår och hälsat på familj och vänner. Samtidigt har han kört lopp i samband med V75 och nyårstravet på Axevalla. Men på grund av Coronan blir det inte så i år.
– Vi blir kvar i Florida i vinter. Kanske att Anders eller Rickard åker över hit om de kan. Det vore kul för jag har inte sett dem sedan i julas. Annars kanske vi siktar på att resa hem i mars innan säsongen drar igång igen, säger Åke Svanstedt.
Han har precis varit ute och tränat sig själv via en löprunda på stranden innan intervjuen görs.
– Jag brukar springa lite varje eftermiddag för att ha lite kondition. Man får passa på nu när det inte är några tävlingar och vi åker på trav. Det är skönt väder, runt 28 grader och 21, 22 grader på morgnarna.

Lugna soliga dagar i vinter
Efter en hektisk tävlingssäsong befinner sig Svanstedt i soliga Vero Beach och tränar unghästarna på Palema Trotting. Samma upplägg som det har varit de flesta vintrarna. Tävlingshästarna är kvar uppe i New Jersey på gården Legend Farm men nu är det lugnt på tävlingsfronten och några lopp blir det inte förrän i april, maj igen.
– Nu är det lugna dagar. Nästan som semester, säger han och skrattar.
– Vi börjar köra klockan sju varje morgon och är klara redan vid elva, tolv. Ettåringarna joggar just nu fyra varv men sedan i mitten av januari ska de börja gå riktiga jobb.
– Vi har 46 ettåringar och det är tio mer än vad vi har haft förut. Det är alltid lika spännande att se hur de utvecklas. Totalt har vi 82 hästar och det är också mer än vad vi har haft tidigare. Men någon eller några ska säljas så det kommer att minska lite.

Nytt rekord trots kortare säsong
Svanstedt har stadigt förbättrat sina siffror i USA för varje år och slagit sig in i toppen. I fjol sprang stallets hästar in 4,8 miljoner dollar men i år blev det ett nytt rekordår. Totalt blev det 5,2 miljoner dollar inkört och 86 segrar. Detta alltså under tävlingsperioden som varar från maj till och med november.
– Fast i år kom vi igång lite senare på grund av Coronan. Vi missade lite lopp där i början och säsongen började inte förrän i juni. Men det var mest vardagstravet som blev drabbade där när det var tävlingsfritt i två månader. Nu kör ju inte vi i vardagstravet eftersom vi bara kör i Grand Cirquit, så vi blev inte drabbade på det sättet som vardagstravstränarna blev.
– Annars börjar normalt säsongen i april, maj för vår del och håller på till och med november. Då är det som mest intensivt i augusti, september och oktober. Då är det trav nästan varje dag och på flera olika banor samtidigt. Så då får man ligga i selen ordentligt men samtidigt är det kul när man har hästar som kan vara med.
– Årets resultat är det bästa vi har haft sedan vi flyttade hit för sju år sedan. Vi har haft en otrolig tvååringskull där vi började med 35 hästar varav 31 har kvalat och 22 av dem har vunnit lopp. Det är den bästa tvååringskullen vi har haft sedan vi flyttade hit. Jag är mycket nöjd, säger Svanstedt.

Bra bredd och två världsrekord
Han har vunnit flera ”halvstora” lopp under året med ett par finaler i Sire Stakes och Matron Stakes. Den häst som har tjänat mest pengar är Flawless Country som sprungit in 408 000 dollar.
– Sedan är det många hästar som har tjänat mycket pengar. Det har varit en bra bredd i stallet och många som har tjänat runt 300 000 dollar, säger Svanstedt.

Captain Corey och Southwind Tyrion – ”Två toppindivider”
Det har dessutom blivit två världsrekord under året, icke att förglömma. Då kommer vi återigen in på tvååringskullen som Svanstedt hyllar så. Där finns det bland annat två riktiga kanoner i Captain Corey och Southwind Tyrion.
– Det är två toppindidiver som har varit otroligt bra. Captain Corey har varit fin hela tiden och inledde med fem raka segrar. Han trodde jag skulle bli riktigt bra redan från början.
– Southwind Tyrion vann också bara i början och förlorade bara ett lopp. Det var i Kanada i en final som han förlorade med en nos. Men sedan gick han ju världsrekord när han vann på 1.51 i Lexington på Red Mile.
– Vi får se om de kan växa till sig nästa år och tillhöra toppen. Det är ändå då som det gäller med de största och viktigaste loppen. Det är större lopp under treåringssäsongen, säger Åke som inte trodde att Southwind Tyrion var något extra innan han började tävla.

”Trampade bara upp och ner och gick på armbågarna”
Så då ser det lite extra spännande ut inför nästa säsong?
– Ja, det är intressant i och med att tvååringarna har varit så fina. Man hoppas att de ska fortsätta och det är även spännande med de nyblivna tvååringarna. Men vet aldrig vem som ska bli bra eller dålig innan de har kvalat ett gjort en start.
– Svante Båth brukar dela in sina unghästar i A-, B-, och C-grupper. Nu gör inte jag det men innan Southwind Tyrion kvalade i april så hade han varit i en C-grupp hos mig om jag hade delat in dem. Han sprang och trampade bara upp och ner och gick på armbågarna och var tråkig. Jag vet inte om han hade växtvärk eller vad det berodde på.
– Han var jättefin att se på och tränade lika fort som de andra, men man trodde absolut inte att han skulle bli en världsrekordhållare. Men sedan i början av maj började han att sträcka ut benen istället för att trampa upp och ner. Första gången han kvalade var i juni och då kände jag att oj vilken häst det här är. Han kvalade på 1.55 och kvalade sedan ytterligare en gång, berättar Åke.
– Så att sätta in hästarna i ett speciellt fack är ingenting för mig. Man vet inte säkert vad det är för häst innan de har kvalat eller startat.
– Däremot Captain Corey har varit fin hela tiden. Han var som Gidde Palema, hade utseendet med sig redan från början och har aldrig gjort ett fel hela vägen. Så det finns ju såklart såna som man tror blir kanonhästar redan första gången man sätter dem för vagn.
– Gidde Palema var för övrigt en sådan och det kände man nästan redan när han kom till gården och klev ur transporten. Han var två år då och kom från Palema där de hade kört in honom. Där tyckte man att det var en stjärnhäst redan första gången man såg honom. Men annars är det inte många gånger man får rätt.

Toppsto slutar tävla – men sju nya svenska hästar in
Apropå stjärnhästar så har däremot en annan topphäst lämnat stallet. Det är världsrekordhållaren Plunge Blue Chip som slutat tävla och går till avel. Det femåriga stoet har slagit två världsrekord i år och tjänat 300 000 dollar bara under den här säsongen.
– Plunge Blue Chip gick världsrekord på 800-meters banan i Delaware under Little Brown Jug-tävlingarna. Hon gick 1.51 blankt och det har ingen hingst gått heller tidigare. Hon blir sex år nu och ska betäckas med Chapter Seven, säger Svanstedt som har några nyförvärv på gång in från Sverige.
– Ghostintheshell har kommit fram till USA och står i karantän. Jag tror att hon kommer till oss nästa vecka. Sedan har jag fått sju svenska hästar i träning. Menhammar kom med en efter Maharajah och sedan kom Svante Båth med en efter Father Patrick. Plus ytterligare en ägare med fem hästar. Så det är lite ovanligt med sju svenska hästar men det är givetvis jättekul.


 
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka