Missen som väcker kritik: ”Skandalöst”

 

Redan för ett år sedan fick Svensk Travsport uppgifter om att stjärnhästen Propulsion var nervsnittad.

Förbundet skickade två veterinärer och en dopingpolis till stallet – men de dokument som redan då hade gett tydliga svar kollades aldrig.

Och nu har Svensk Travsport stoppat förbundets säkerhetschef Steen Morten Johansen, som utreder saken, från att uttala sig.

– Att ett så stort förbund som ST har gjort en så dålig uppföljning av ett misstänkt fall är inget annat än en skandal, säger travtränaren Lutfi Kolgjini.
 

 

I söndags stod Propulsion som segrare av Elitloppet 2020. Två dagar senare briserade bomben i trav-Sverige när norska Trav og Galopp-Nytt rapporterade att stjärnhästen ska ha blivit nervsnittad enligt uppgifter från det kanadensiska travförbundet.

De senaste dagarna har facktidningarna Sulkysport och Travronden kommit med flera nya uppgifter, den förstnämnda med ett veterinärintyg som bevisar att det otillåtna ingreppet där nerver skurits bort i hästens framben, faktiskt ägt rum.

Den senare med detaljer om Svensk Travsports besök hos stjärnhästen för drygt ett år sedan, då de hade fått tips om uppgifterna och skickade dit två veterinärer och säkerhetschefen Steen Morten Johansen.

När SportExpressen tar kontakt med Sten Morten Johansen, som är ansvarig för utredning och säkerhet på förbundet, vill han inte svara på frågor, utan säger att han stoppas av förbundet från att uttala sig i nuläget.

DETTA HAR HÄNT
Tisdag
Uppgifter om att stjärnhästen Propulsion nervsnittats dyker upp i den norska facktidningen Trav og Galoppnytt. De lutar sig emot att både kanadensiska och amerikanska förbunden har uppgifterna på sina hemsidor. Tränaren Daniel Redén berättar för Travronden att svenska förbundet undersökte Propulsion förra sommaren för att se om han var nervsnittad, och då inte hittade någonting som tyder på det.

Onsdag
Den svenska facktidningen Sulkysport presenterar ett veterinärintyg som bevisar att elitloppsvinnaren Propulsion blev nervsnittad i USA. Svensk Travsports vd Maria Croon berättar i TV4:s V86-sändning att Propulsion åläggs med startförbud och menar på att eventuellt ansvar ligger på den som anmäler hästen till lopp, alltså tränaren.

Torsdag
Frågetecken höjs kring vad som händer med de föl som Propulsion lämnat, och kommer lämna den närmaste tiden. ST meddelar att oavsett beslut i ärendet kring Propulsion så kommer fölens rätt att tävla inte påverkas. ST:s säkerhetschef beläggs med munkavle, något Lutfi Kolgjini är mycket kritisk till.


Förbjudet i Sverige
Åtgärden som Propulsion misstänkts ha genomgått i USA innan han såldes till Sverige är förbjuden på svensk mark och i stora delar av trav-Europa.

Om en häst nervsnittats får den varken tävla eller verka i aveln.

– Jag har sagt det tidigare och jag kan säga det igen. ST liknar mer och mer en bananrepublik. De har inte skött sitt jobb på många år. Det finns många på ST som är fantastiskt duktiga människor, men det är mycket som inte fungerar där. Det är skenrättegångar hit och dit.

– Jag kan tänka mig att de stoppar huvudet i sanden ordentligt nu de som är ansvariga, säger travtränaren Lutfi Kolgjini.

Att Svensk Travsport inte har uppmärksammat dokumenten som funnits tillgängliga kring Propulsions historik är Kolgjini skeptisk mot. Samtidigt säger han att han inte tror att detta är något som stjärnhästens tränare Daniel Redén känt till.

– Jag tycker synd om alla inblandade kring hästen. Fy fan att befinna sig i en sådan situation.

I en intervju med Travronden berättar Flemming Winberg, legitimerad veterinär och specialist i hästens sjukdomar, bland annat om hur man undersöker en häst för att kontrollera om den blivit nervsnittad. Utifrån det är Lutfi Kolgjini inte säker på att veterinärerna som undersökt Propulsion känt till vad de letade efter.

– De hade inte en susning om vad en nervsnittning innebär. Att ett så stort förbund som ST har gjort en så dålig uppföljning av ett misstänkt fall är inget annat än en skandal.

”Kan inte svara exakt”
Svensk Travsports vd Maria Croon, som är den person från förbundet som uttalar sig om fallet, är förtegen om uppgifterna och hänvisar till den pågående utredningen.

Exakt när var ni på gården för att undersöka Propulsion?

– Det var i juni 2019.

Var kom de här ryktena från som gjorde att ni valde att genomföra en undersökning?

– Där väljer jag att inte kommentera. Allt det här är en del av utredningen. Vi gör en utredning som går tillbaka till 2015 då hästen importerades hit så att säga. Jag kommenterar inte eftersom att vi är mitt i utredningen.

Undersökte ni de dokument då som kommit fram nu?

– Det kan jag inte kommentera. Sammanfattningsvis så är vi i gång med att dels utreda situationen kring hästen i sig och om den har tävlat på rätt premisser eller inte. Sen har jag även satt i gång en internutredning för att titta på de processerna och rutiner som varit inom förbundet. Det finns många frågor att ställa just nu, därför blir det fel om jag går in och kommenterar enstaka saker i det här. Jag är oerhört mån om att vi ska belysa den här oerhört tråkiga och komplexa frågan så djupt, öppet och rakt i alla aspekter.

”Ansvarsförfrågan är vi långt ifrån just”
Hon menar också att hon misstolkats efter sina uttalanden V86-sändningen under onsdagskvällen.

– Det jag uttalade mig om i går är att det är tränarens ansvar att den hästen man anmäler är i tävlingsmässigt skick och att det inte strider mot reglementet.

– Just i det här specifika ärendet behöver man belysa alla delar vilket är en del av utredningen att göra nu. Ansvarsförfrågan är vi långt ifrån just nu i vad gäller Propulsion, säger hon.

Vad gäller ST:s säkerhetschef Sten Morten Johansen inte uttalar sig säger Maria Croon:

– Det är för att vi är mitt i en utredning. Det är viktigt för utredningen att det arbetet får pågå. Det är oerhört mycket rykten och spridning av information och det är viktigt att vi får arbetsro att verifiera allting. Sen när vi har jobbat igenom alla frågor är det en helt annan sak. Vi jobbar intensivt med att lägga all fakta på bordet, men just nu behöver den här arbetsgruppen lite arbetsro och vi kommenterar inte, varken jag eller någon annan, delar ur utredningen och då finns det ingen anledning att ha många kontaktytor.