2015-05-31
Super-Silje vann supermötet
STOCKHOLM
Bästa kallblodet kommer från Norge.
Lannem Silje är bara fem år och något så ovanligt som ett sto som slår hingstarna.
Supermötet mellan kallblodsvärldens tre stora på Solvalla på söndagen gick till "Super-Silje".
Segertiden 1.18,8 är ett rekord för kallblodens största lopp Elitkampen.

Lannem Silje vann på fantastiska tiden 18,8a/1609m
Foto: Jeannie Karlsson

Billie De Montfort segrade enkelt.  Foto: Jeannie Karlsson

Sucre vann enkelt efter rejäl slut spurt.   Foto: Jeannie Karlson

I Norge är hon redan något av en ikon i travet under sin blott tredje säsong på tävlingsbanorna. Fem år gammal ställdes hon på söndagen för första gången mot de betydligt mera rutinerade kämparna Månprinsen A.M. och Tekno Odin.
Startsnabbheten avgjorde mycket och resultatet blev det gamla vanliga. Kusken Tor Wollebaek gjorde som han brukar med Lannem Silje och körde till ledningen och sedan fick hästen sköta jobbet mer eller mindre själv.
Tin Tveiten var snabb ut och öppnade första halvvarvet på 1.18,6. Dryga varvet från mål lät Tor Wollebaek kallblodsdrottningen ta över ledningen, - med Månprinsen A.M. och Tekno Odin i släptåg.
Svenske Månprinsen A.M. fick det tuffaste loppet och svettades utvändigt ledaren och var stor i nederlaget som tvåa, mindre än två längder efter vinnaren. Norske Tekno Odin spurtade bra som trea från andraparet utvändigt. Båda hästarna noterade nya rekord.
Lannem Siljes segertid 1.18,8 över 1609 meter var ett rekord för loppet och nu blev hon första stoet någonsin på en tid under 1.20.
- Och det blev en bra bit under det. En helt enorm prestation. Tänk att det är en "jänta" som gjorde det. Hon är ett unikum till häst. Jag hade inte varit överraskad om hon hade förlorat i dag men nu vann hon igen. Månprinsen och Tekno Odin gjorde fantastiska lopp och vi förtjänade nästan alla vinna allesamman, sa kusken Tor Wollebaek som efter nästan 20 400 körda lopp och en bit över 2 500 segrar äntligen fick vinna på Solvalla.

"Inga bekymmer med damen"
Lannem Siljes ägare Ola Skrugstad menade att han aldrig varit med om en liknande uppmärksamhet.
- Så mycket publik har jag aldrig sett förr! Och det är härligt. Det är väldigt stort det här. Det var tuffa motståndare men jag har liksom inga bekymmer med damen där ute. Jag sitter bara bakpå i träningen. Hon gör jobbet sitt och resultatet vet vi ju. Jag har inte så stora förväntningar om att hon ska fortsätta som hon gjort eller kan begära det - men jag är glad för var dag hon gör det, sa mjölkbonden från Dovre i Norge.
Järvsöfaks världsrekord med bilstart från 2005 lyder på 1.17,9. Kanske slås det lite längre fram av stoet som fem år gammal bara fortsätter rada segrar.

Al Dente vann Hannés lopp
Elitkampen ingick i söndagens V75-omgång där även de två försöken till Elitloppet var med. En av de övriga avdelningarna var Fyraåringseliten med 500 000 kronor till vinnaren.
Al Dente, tränad av Catarina Lundström och Stefan Melander, vann loppet lätt från ledningen på 1.10,6 över 1609 meter.
Fjolåret dominant i kullen var jättebra igen i loppet som även går under namnet Tommy Hannés lopp.
Solvallatränaren gick bort i mars i fjol och är mannen som tränade fram Al Dente.
- Tommy och jag var kompisar i många år och det här berör mig mycket, sa hästens ägare Daniel Söderberg.
Billie de Montfort var storfavorit i Fyraåringseliten för ston. Eric Raffin körde fransyskan som var helt överlägsen från ledningen. Franske tränaren Sebastien Guarato står bakom och kusken var imponerad.
- Hon är en häst för Elitloppet, sa Eric Raffin.
Sucre fantomspurtade sig till seger i Treåringseliten. Tomas Malmqvist tränar och Christoffer Eriksson körde Sucre som vann på 1.11,9 över 1609 meter.
Sju rätt på V75 gav 30 709 kronor, sex rätt 322 och fem rätt 35 kronor
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka