2022-05-23
Inför Elitloppet: Utvandraren Czernyson
STOCKHOLM
Han lämnade Sverige som 18-åring.
22 år senare är han tillbaka.
Uppdrag: Att vinna Elitloppet åt USA.
- Det vore väldigt stort för travsporten där borta om vi lyckades, säger Jonas Czernyson.

Maven och Yannick Gingras vinner Breeders Crown 2013
Eftersom han bott mer än halva sitt liv i USA är det kanske inte mer än rätt att Jonas Czernyson representerar sitt nya hemland i Elitloppet 2014.
Men även om några vokaler emellanåt avslöjar den långa frånvaron är det en bred skånska som fyller rummet när mannen som ska återupprätta det amerikanska anseendet i travvärlden tar till orda.
Som 18-åring med erfarenheter från ponnytrav och som hjälpreda i ett litet amatörstall grep han en chans att få arbeta med hästar på andra sidan Atlanten.
- Jag hade en kompis som hade bekanta i USA där vi kunde få jobb. Tanken var att åka över två-tre månader som en rolig grej, men det blev lite mer än så, berättar Czernyson när han vandrar med sin elitloppshäst Maven längs Solvallas stallbacke.
I onsdags landade han och hustrun Christine, född i Kentucky och uppväxt i Texas, i Sverige.
Det första besöket på fem år.
Men till skillnad från tidigare familjevisiter under travsportens lågsäsong kommer man denna gång i tjänsten.
- Jag hoppas att vi får tid att åka in och se Stockholm på måndag, jag har aldrig varit i Sverige på sommaren. Det är så mycket vackrare nu, berättar Christine Czernyson som också har gedigen hästbakgrund med en familj som fött upp åtskilliga framgångsrika travare.
Då ska förhoppningsvis jobbet vara slutfört och USA fått sin första elitloppstitel sedan fenomenala Moni Maker mosade européerna 1998.

Taggas av publiken
Att jämföra Maven med världens genom tiderna vinstrikaste travarsto kanske är för tidigt, men att hon startat sin karriär i dennas fotspår är ingen större överdrift. Czernyson hittar i alla fall flera likheter.
- Maven är inte så van vid snabba tempoväxlingar och trivs bäst när farten är hård hela vägen. Dessutom tål hon att trava i andraspår och kämpar alltid helhjärtat, på det sättet påminner hon om Moni Maker.
Under fjolårets genombrottssäsong travade Maven dubbla världsrekord, varav 1.09,5 på 800-metersbanan Delaware fortfarande står sig.
Just den tävlingsdagen med passgångarloppet Little Brown Jug som huvudnummer är USA:s motsvarighet till Elitloppet sett till festligheter och publiktillströmning.
Något som talar till Mavens fördel när hon stiftar bekantskap med den högljudda elitloppspubliken.
- Hon var extra taggad den dagen och det kan mycket väl haft att göra med publiken. Det är en väldigt egen och bestämd dam som gillar att få uppmärksamhet. Hon märker så fort det är en kamera i närheten.

"Man tävlar för sitt land"
För Jonas Czernyson skulle en triumf på Solvalla vara kronan på en karriär som tog fart då han som anställd hos Per Eriksson hade hand om blivande toppavelshingstar som Alf Palema och Credit Winner.
Det var under den perioden han såg sitt senaste elitlopp, tillsammans med Giant Force 1994. Utslagen i försöket och fick den 20-årige skötaren fick bevittna den i dag legendariska duellen mellan svenske Copiad och amerikanske Pine Chip från stallbacken.
2001 startades det egna stallet med sju hästar och fyra år senare kom genombrottet då Jalopy tog hem Hambletonian Oaks.
Jalopy gick till avel i Sverige och fick sin första avkomma efter nämnde Credit Winner döpt till Panne de Moteur - en av Mavens huvudkonkurrenter på söndag.
- Det ska bli roligt att kika lite närmare på den hästen, Jalopy betydde mycket för oss, säger Jonas Czernyson som kommer att ha många tummar knutna för sig när Maven springer ut i sitt elitloppsförsök tidigt på söndagsmorgonen amerikansk tid.
- Visst märker man att intresset är stort. De sista dagarna innan vi åkte så kom alla möjliga människor fram och önskade lycka till. Det känns att man tävlar för sitt land, för USA
Robin Johansson

Tillbaka