2013-05-25
Takters taktiska triumf
STOCKHOLM
Han har vunnit Elitloppet, han har vunnit Svenskt Travderby och ytterligare drygt 3 000 segrar.
Nu kan Johnny Takter lägga ytterligare ett storlopp på meritlistan.
- Harper Hanovers lopp är ett fint lopp att vinna. Det känns stort, sa stjärnkusken.

Nougat Ås vinner Harper Hanovers från ledningen.


Johnny B.Kemp vinner dagens 11:e lopp på tiden 11,1a/1609m.
 
Sol, värme och 21 412 besökare på plats gjorde elitloppslördagens på Solvalla till en riktig travfest. Huvudnumret inom V75-spelet var anrika styrkeprovet Harper Hanovers lopp över dryga tre kilometer. Ett lopp som körts sedan 1968.
Loppet, med hästar utspridda över tre grunddistanser där de bästa startar med 40 meters tillägg, ställer extra taktiska krav på kuskarna.
Johnny Takter fick smärtfritt ledningen med Nougat Ås som var en av två hästar på startvolten och efter en inledning i 1.18-tempo första halvvarvet så valde han sedan att succesivt öka tempot så att tilläggshästarna hela tiden fick jobba.
Åke Svanstedt bakom favoriten New Line (som startade med 40 meters tillägg) och Erik Adielsson bakom Jacky Glide (som startade med 20 meter stillägg) var aktiva tidigt i loppet men duon kom aldrig i riktig klinch med ledaren utan fick nöja sig med tredje- respektive andrapriset.
- Hästen var väldigt bra i ordning. När jag sedan fick köra relativt lugnt i början så han var nog svårslagen i dag. Han kändes stark hela vägen, sa Johnny Takter.
Nougat Ås tränas av danske travtränaren Bo Westergård som var hemma och jobbade. Kompanjonen Peter Jensen var på plats på Solvalla och han var överväldigad över storsegern.
- Det känns helt fantastiskt. Vi åker från Danmark med en häst och vinner på det här sättet, det är stort. Det är klass med Copenhagen Cup.
Segern i Harper Hanovers lopp var värd 500 000 kronor och vinnartiden blev 1.14,2/3140 meter.

Siktar mot derbyt
Johhny Takter var V75-omgångens kusk och vann även klass I-finalen (V75-2) där vi fick se tre fyraåriga hästar av hög klass duellera. Favoriten Checco Boko hade en lite sämre dag från spets och istället blev det ett upplopp i publikens smak där Rapide Marke till slut kunde slugga sig förbi Queasy, som i sin tur knäckt ledaren.
Mantorptränaren Mikael Selin har tidigare sagt att Rapide Marke är den bästa häst han tränat och det stora målet är Svenskt Travderby.
- Jag har bara anmält dit, så det är väl tanken. Jag hoppas vi kan ha ytterligare utveckling i honom. Det är en jättefin häst, sa Mikael Selin.

Finsk sisu i stoeliten
I stoeliten (V75-1) blev det finskt i topp sedan Peter Ingves spårat från start till mål med Beatasine.
Risto Airaksinen tränar vinnaren och han bjöd som alltid på pricksäkra citat i vinnarcirkeln.
- Det är därför vi kommer hit, för att sätta svenskarna på plats här på Solvalla, sa Risto Airaksinen och fick en blåvita delen av publiken att jubla.
Bakom vinnaren avslutade Miss Sue V. positivt för Daniel Redén. Favoriten Tamla Celeber var blek från andra par utvändigt.
- Hon har ingen riktigt form helt enkelt, konstaterade kusken Örjan Kihlström.

Härlig segergest
Dagens segergest svarade lärlingen Anders Svanstedt för när han kastade körspöet kort före mål i en stenhård duell mellan Burning Line Gral och Stay The Night i silverdivisionens final (V75-3).
Målfotot visade att segermarginalen var en halslängd.
- Jag har inte hunnit fatta det här än. Nu ska jag defilera och njuta. Det här måste vara det största, sa Anders Svanstedt i vinnarcirkeln framför storpubliken.
Segertiden på Burning Line Gral, som tränas av Axevallaamatören Christer Wännström, blev utmärkta 1.11,7 över distansen 2 140 meter, autostart.
Även Åke Svanstedt fick besöka vinnarcirkeln och han gjorde det efter bronsdivisionens final (V75-6) där Mr Chicago motsvarade favoritskapet. Åke Svanstedt gled fram utvändigt ledaren 800 kvar med och körde sedan snyggt och gav aldrig enda hotet Credit Fayline chansen från rygg ledaren.
- Han är väldigt bra för den klass han är i. Han kanske kan komma till gulddivisionen och hävda sig där innan det är färdigt, sa Åke Svanstedt i vinnarcirkeln.

Favoritsegrar
I klass II-finalen (V75-4) blev det favoritseger genom Stefan Hultman-tränade Pink Elephant och Örjan Kihlström. Pink Elephant kunde inte försvara sig innerspår från start men snabbt ut i andraspår och andra par utvändigt. Dryga varvet från mål styrde Örjan Kihlström fram utvändigt ledande Dakadak och sista biten in mot mål måttade han snyggt in segern med lite lagom marginal.
Favoritseger blev det även i Diamantstoets final där Timo Nurmos-tränade Askens Valencia vann på nytt svenskt rekord för femåriga ston när hon travade 1.12,5 över distansen 2 160 meter, voltstart.
Jorma Kontio attackerade från femte utvändigt knappa varvet från mål och Askens Valencia såg helläcker ut hela vägen.
- Hon fick ett bra lopp och vann säkert, kommenterade segerkusken.

Jackpot på Extra V75
Sju rätt på V75 betalade 6 170 kronor. Sex rätt gav 88 kronor medan det blev jackpot på fem rätt.
Det innebär att elitloppssöndagens Extra V75 kryddas av en jackpot och totalt 57 miljoner kronor att spela om.