2012-08-11  
V75: "Tog sig samman och gjorde sitt jobb"
STOCKHOLM
En tanks som bara vinner och vinner.
USA-födda Merger Blue Chip är en fin följetong i travets elitserie som fortsätter att smälla till konkurrenterna i stoloppen trots att formen kan vara i vikande.
Efter lördagen i Örebro har stoet sju segrar på elva starter i V75.
- Hon kanske inte var som allra bäst i dag men tog sig samman och gjorde sitt jobb, sa Erik Adielsson, som satt i sulkyn i stället för semestrande Åke Svanstedt.

Dundrar undan till ännu en seger i V75. Merger Blue Chip vann för Erik Adielsson. Foto av Claes Kärrstrand


Spring Erom  Foto av Claes Kärrstrand
Just i Stoeliten har Merger Blue Chip härjat med besked sedan hon köptes över från USA i början av fjolåret. Åke Svanstedt deläger det femåriga stoet och väljer att matcha smart.
Merger Blue Chip fick stå över både miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla och Europamästerskapet för ston på Solvalla nu på onsdag. Hon har tävlat länge och flitigt och Stoeliten i Örebro V75 på lördagen fick duga som uppgift.
Efter en sämre uppvärmning under eftermiddagen blev Erik Adielsson osäker. Ett elftespår bakom bilen över kort distans var handikappande. Men visst vann tanksen.
- Hon kan sitt jobb alltså! Redan i den första provstarten kändes hon bättre och då kände jag att det skulle kunna gå bra, sa en imponerad Erik Adielsson.
Merger Blue Chip bjöds dock in i loppet i andraparet utvändigt. Utgångstempot där framme var tufft (1.08,0 första 500 och ett varv i underkant 1.10). Mathilde Tröjborg låg nämligen på i ledningen och agerade hare.

Adielsson kunde vänta
Erik Adielsson – stand in för Åke Svanstedt som befinner sig i USA - kunde vänta ända till 500 meter från mål med att lyfta ut Merger Blue Chip.
Hon klev enkelt undan vid upploppets början. Segertiden 1.11,4.
- När jag såg att Flemming (Jensen) dundrade på i början kändes det som att det skulle bli bra. 500 kvar var det bara hästarna bakom jag behövde se upp med - de där framme hade jag bra koll på. Hon rör sig otroligt effektivt, sa Adielsson.

Lagom spelmix
3 679 personer kom till Örebrotravet den här sportsligt sett lite vardagliga V75-omgången. Publiken bjöds emellertid på en hel del fina upploppsfighter och spelmässigt blev det en mix av favoriter och mindre betrodda vinnare. Utdelningen för sju rätt rakade slutligen upp 198 022 kronor.
Express Gaxes lopp, gulddivisionen, gick till andrahandsfavoriten Spring Erom och Björn Goop. Som så ofta annars blev spetsstriden helt utslagsgivande - och den vann något överraskande sjuårige Spring Erom från sitt innerspår.
Efter 1.11 första halvvarvet kunde Björn Goop dämpa tempot betydligt och Spring Erom kunde gå undan på lätta hovar. Favoriten Monster Drive hamnade sist och avslutade godkänt till fjärdeplatsen.
- Jag har sagt i veckan att hästen kan öppna bättre än han visat och i dag var det också läge att prova lite. Jag tror knappt han haft ledningen någon gång och det här tyckte han var roligt, sa Björn Goop om Halmstadtränaren Håkan Olofssons häst.

"Helt klart fantastisk"
Flemming Jensen har en topphäst i Montgomery Hill som kördes fram utvändigt ledaren i 1.09-tempo genom den första kurvan och ändå kunde gå undan till seger.
Inte alls ”tomt i tanken” trots storfina tiden 1.11,4 efter ett lopp i dödens.
-Helt klart handlar det om en fantastisk häst, sa Flemming Jensen.
Favoriten Sune Palema tredje sist efter att ha fått anföra i ledningen. Toppspurt av Main Kronos till tredjeplatsen. Andrahandsfavoriten Parkin kördes invändigt och hade mycket krafter kvar i mål.
Per Lennartsson tog en dubbelseger med egentränade Package Deal (skräll efter smyglopp i hårt tempo) och Lollo Tilly (jättefin i ledningen efter en snabbstart från springspår).
En favorit som höll var Peter Untersteiners Sem Jafet i klass 1-försöket som hittade ut i andrapar utvändigt från ett stängt åttondespår och fick nosen först i en tät slutstrid.
Örjan Kihlström rundade av med treprocentaren French Destiny efter ett lopp i tredjeparet invändigt och lucka 250 kvar.
- Det var inga stora marginaler men jag behövde inte störa någon, sa segerkusken.
Tätt på given med V75. Onsdag kväll är det Extra V75. Solvalla bjuder då in till en av sina största tävlingsdagar för året med Jubileumspokalen och EM för ston.

Mikael Wikner

Tillbaka