2012-07-28
Nahar krossade allt i guld
STOCKHOLM
Nahar hade en styrkeuppvisning i gulddivisionen.
Trots ett lopp utvändigt om ledaren sänkte han Monster Drive och tog en lätt seger.
- Han är som en helt annan häst barfota och det var otroligt tryck i honom idag, sa Robert Bergh.
 
Bollnästravet slog nytt publikrekord när 9615 personer hade tagit sig till banan. Några som inte var där var NHL-sjärnorna Daniel och Henrik Sedin. Men via ATG-Live fick de se sin häst Nahar vinna gulddivisionen i övertygande stil. Efter tre raka plumpar i protokollet var det nu en helt annan Nahar som Robert Bergh visade upp. Favoriten Monster Drive blåste till ledningen kort efter start och öppnade första halvvarvet på 1.11. Sedan sänktes tempot kraftigt och då tog Robert Bergh direkt ett initiativ och skickade iväg Nahar ifrån kön. Han tog sig snabbt fram utvändigt om ledaren 1400 meter kvar. Sedan lade han tuff press på Monster Drive ut på sista bortre långsidan. Nahar kopplade ganska omgående greppet in på upploppet och vann obesvärat med en säker längd. Förstapriset var 200 000 kronor och Monster Drive höll till andraplatsen.
- Det kändes hela tiden på banan idag att det var bra tryck i honom. Jag sa till honom en gång in på upploppet och fick en längd direkt. Sedan var det hur lugnt som helst och jag behövde inte rycka tussarna, sa Robert Bergh.

En väldig skillnad barfota
Nahar tävlade barfota runt om den här gången, precis som han gjorde i Boden när han var tvåa för fyra starter sedan. Däremellan har han gått med skor.
- Det är en väldig skillnad på honom barfota jämfört med skor. Jag kände det redan i Boden och så fort som jag körde då sista sjuhundra meterna vet jag inte om jag har gjort någon gång. Men efter det har vi inte kunnat ha den utrustningen för han har inte haft fötter för det. Det har varit på gränsen att han har hov för det. Idag var det ett otroligt tryck i honom utan skor, sa Robert Bergh.

Banrekord av Hallsta Lotus - men utan toppform
Hallsta Lotus var tillbaka i vinnarcirkeln efter den sensationella förlusten senast. Megafavoriten kördes tidigt till ledningen och drog sedan musten ur konkurrenterna. Även om det kanske såg lite segt ut i sista kurvan var det aldrig någon fara. Hallsta Lotus vann mycket enkelt på nya banrekordet 1.21,1 över distansen 1640 meter med bilstart.
- Hästen är bra men har ändå inte den riktiga toppformen. Det känns att det inte är det rätta trycket i honom. Han har varit igång länge och även han har rätt att inte kunna vara på topp varje gång. Samtidigt är det otroligt att hästen slår banrekord trots att han inte är i toppform, sa Ulf Ohlsson.
Och tillade:
- Hästen hostade också litegrann tidigare idag men kändes så pass fin i värmningen att vi bestämde oss för att starta ändå.

Blev attackerad av pappa Järvsöfaks
Tidigare på förmiddagen blev Hallsta Lotus attackerad av sin pappa Järvsöfaks på stallbacken. "Faksen" flög på Hallsta Lotus trots att det var en bit mellan hästarna.
- Det verkade som att han var irriterad och skulle läxa upp honom. Jag vet inte varför, kanske han var sur över att sonen förlorade förra gången, sa Jan-Olov Persson lite skämtsamt.
Incidenten på stallbacken avlöpte väl, förutom att skötaren fick en spricka i ett lillfinger och fick ena handen gipsad.
- Nästa uppgift för Hallsta Lotus blir SM på Bergsåker om en månad, sa Persson.

Dubbel för Torbjörn Jansson - från spets
Torbjörn Jansson tog en dubbelseger på V75. Först vann han med favoriten Kimono Pearl, som var ohotad efter att tidigt ha släppts till ledningen.
- Jag körde på säkerhet ifrån början och hoppades att hon skulle få överta ledningen eftersom hon var favorit. Sedan kändes hon stenklar hela vägen, sa Torbjörn Jansson.
Bakom Morten Waage-tränade Mugger M.M. använde han sig utav samma segerrecept. Hästen tog ledningen ifrån innerspåret och efter att ha fått bestämma tempot var det ingen som kunde hota. Sista varvet travade Mugger M.M. efter 1.11,5.
- Han är ojämnt startsnabb men de dagar han är på hugget ska det till en jättesnabb häst för att snuva honom på ledningen. Han vann väldigt säkert och var mycket bra, sa Jansson.

Enkelt för Merger Blue Chip
Merger Blue Chip hade lekstuga i den inledande Stoeliten. Hon accelererade till ledningen kort efter start och fick sedan sitta ifred i täten. Hästen avslutade sista femhundra meterna efter 1.08,5 och ännu snabbare över upploppet. Då var de övriga chanslösa att gå i närkamp och Merger Blue Chip imponerade på nytt när hon vann med tussarna kvar och det norska huvudlaget oryckt. Segertiden skrevs till 1.11,5/1640a för ett av Sveriges bästa ston.
- Det blev lätt. Det enda som oroade efter värmningen var att hon var lite lat och loj innan. Hon brukar vara lite hetsig i värmningen och ligga på så jag visste inte vad det skulle betyda när hon var så snäll, sa Åke Svanstedt.

Parkin imponerade igen
Parkin fortsätter sin framgångsrika följetång i V75. Hästen såg på nytt strålande ut och överraskade nog många när han öppnade snabbt och tidigt tog ledningen. Över upploppet var det ingen som kunde utmana och Parkin stack undan till en mycket lätt seger. Han vann på jättefina 1.11,2/1640a vilket var lika med nytt banrekord i Bollnäs.
- Det var kul att han öppnade så pass bra. Jag gjorde en liten korrigering i utrustningen precis innan vi skulle köra ut till start och tog bort bomullen ur öronen. Han kändes riktigt taggad bakom bilen och när jag kom till ledningen kändes det väldigt bra. Han hade krafter kvar i mål, sa Henrik Svensson.

Jackpot på V75 - på tisdag
I V75-5 så ledde Fortuna Sund runt om för Peter G Norman. Den sista biten blev favoriten La Contessa närgången men Fortuna Sund höll undan med ett huvuds marginal.
Det var favoritbetonat på V75 och sju rätt betalade 1 334 kronor. Sex rätt gav 23 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Det innebär att det blir jackpot till den Extra V75-omgång som körs på tisdag på Jägersro. Då kan en ensam vinnare ta hem 30 miljoner kronor - enbart på sju rätt.
Michael CarlssonTillbaka