2012-01-17  
"Gammelkongen" i pension
STOCKHOLM
En av Järvsöfaks gamla antagonister går i pension. Det är Moe Odin som blir avelshingst på heltid framöver. "Gammelkongen", som hästen kallas i Norge, drar sig tillbaka 15 år gammal.

Moe Odin
Efter fantastiska 92 segrar på 160 starter och tio miljoner kronor norska kronor på kontot visade Moe Odin att det var dags att lägga av.
- Moe Odin sa klart ifrån i sitt sista lopp i Drammen före jul att han inte tycker att det är roligt att tävla mer. Då ska ha få slippa, säger delägaren och tränaren Tor-Martin Moe till norska facktidningen Trav Og Galopp Nytt. Moe Odin hade många duster med den svenske kallblodskungen Järvsöfaks då det begav sig. Den svenska hästen var nästan alltid först över mål. 2007 var den norske hästen på höjden av sin karriär. Moe Odin slog då sin svenske antagonist i ett par stora och minnesvärda storlopp.
I Valtra Tractor Trot på Färjestadstravet blev det en seger på målfoto över Järvsöfaks. Någon månad senare, i klassiska Elitkampen under Solvallas Elitloppshelg i maj, var Moe Odin först igen och spurtslog Järvsöfaks i en minnesvärd upploppsduell. Moe Odin gick alltså i pension ett år i förtid som 14-åring i strax före jul i fjol. Järvsöfaks gjorde sin sista start som 15-åring i december 2009 och tog för sin del 201 segrar på 234 starter och sprang in drygt 21 miljoner kronor.
Mikael Wikner

Tillbaka