2011-11-01   15:31
"Bernie" satsar i Kanada
STOCKHOLM
Travtränaren Björn Norén har lämnat USA för Kanada.
- Ekonomin känns lite ur balans i USA. Här uppe känns det mer stabilt, säger "Bernie" som 35-åringen kallas inom travkretsar.

Björn Norén har lämnat USA för Kanada.


Björn Noréns nya stall på Classy Lane Farm.
I 15 år har den förre Axevallakillen bott i New Jersey, USA. Först som hästskötare och försteman hos Jimmy Takter och sedan tre år tillbaka har han haft en egen träningsrörelse.
Men nu väljer 35-åringen att flytta norrut.
Ny adress för stallet är Classy Lane Farm medan nya huset hyrs i staden Guleph, cirka 45 minuter väster om Toronto.
- Jag kände att jag ville prova på det här innan alla andra gör det. Att ligga steget före. Travet i USA känns ganska skakig samtidigt som det känns mer stabilt här uppe i Kanada, säger Björn Norén och fortsätter:
- Målsättningen är att bli bäst. Att köra in så mycket pengar som möjligt, men även att man ska må bra. Precis som i USA är det hårt arbete som gäller.
Även det sociala livet runt omkring travet är något som den nyblivne pappan funderat en hel del på.
- Levnadsstandarden är högre, det är ett bättre skolsystem och socialt skyddsnät överhuvudtaget i Kanada. Det är sådant som är viktigt sedan vi fick Vanessa för ett halvår sedan.

Gott om tävlingsmöjligheter
De sportsliga möjligheterna i Kanada är enligt Björn Norén mycket bra.
- Ja, de har ett bättre stakesprogram, en serie med insatslopp, och det finns lopp året runt. Det är billigare för hästägarna och även mycket pengar att köra om. Samtidigt känns det som att det är lite enklare konkurrens här uppe. En stor skillnad är att hästarna inte behöver gå så fort i början av sin karriär som på Meadowlands.
- Det finns åtta banor här runt omkring inom 2,5 timmar. Gården där jag har mina hästar ligger bara 20 minuter från storbanan Mohawk.

Tolv hästar i stallet
I stallet finns i dag tolv hästar. Sju är ettåringar, varav en passgångare, tre tvååringar och ett par äldre starthästar.
- Jag har bland annat en tvååring, Victim of Changes, som jag äger ihop med Anders Ström, och som jag tror en hel del på. Sedan hoppas jag även kunna köpa in ytterligare hästar på auktionerna i Harrisburg som snart drar igång.
- I Kanada har de även ett system som gör att svenska snabbloppare skulle kunna lyckas här. Man går upp och ner i klass efter hästarnas sex senaste prestationer och det gör att man hela tiden kan tjäna pengar. Det skulle vara roligt om någon är intresserad att testa, säger Björn Norén.