2009-05-04  18:41
Lass Drop till aveln.
STOCKHOLM
10-årige Lass Drop lägger tävlingsskorna på hyllan. Efter 87 starter och 5,4 miljoner intravade blir han avelshingst i Danmark.

Lass Drop och Dominik Locqueneux
LASS DROP (Tenor De Baune - Drop In) har funnits i Stig H:s träning under hela den långa tävlingskarriär, som inleddes i juni 2002 med en andraplats bakom stallkamraten Amanda D. Redan i sitt livs sjätte start blev han tvåa i Svenskt Travkriterium, slagen bara av Malabar Circle Ås. Besegrade där bl a Tsar d'Inverne, som vann derbyt året efter och totalt tjänade över åtta miljoner.

Fyra- och femårssäsongerna blev inte så framgångsrika för Lass Drops del, Han vann exempelvis aldrig något svenskt rikstotolopp! Största framgången i hemlandet blev andraplatsen bakom Opal Viking i SM 2006.

I stället är det i Frankrike hingsten har skördat sina avgjort största framgångar. Sedan sommaren 2005 har Lass Drop gjort 43 starter, varav några också i monté, på franska banor. Ungefär 3,5 av de 5,4 miljoner han tjänat genom åren har i inkasserats i Frankrike. Största framgången var den andraplats i Prix de Paris 2006, som belönades med 826 131 kronor.

- Säsongerna 2005 och 2006 blev fantastiska för honom i Frankrike. Han passade perfekt i de förhållanden som råder där nere. Trivdes med underlag, långa distanser och hårda tempon. Han vann åtta gånger i fransk konkurrens, varav tre på Vincennes. Det gör honom mycket välmeriterad i mina ögon, konstaterar Stig H.

Lass Drop har det senaste året haft problem med ett framknä. Med tanke på att prognoserna för ett återupptagande av tävlandet visat sig dåliga har Stig H och ägaren P-A Zäll bestämt att hästen nu har gjort sin sista start. Ett fjärdepris på Vincennes i april förra året blev hans sista tävlingsinsats.

Därmed kan karriären sammanfattas: 87 starter, 14 vinster, 1.11,3a i rekord och 5 424 663 kronor.

- Även om det börjar bli i senaste laget på avelssäsongen går Lass Drop nu till Danmark för att börja betäcka, berättar Stig H
"Web"

Tillbaka