2009-01-15  14:19
Elitloppsfinalist tillbaka
STOCKHOLM
Plantagenet, elitloppsfinalist 2008, är nu tillbaka i stallet efter ett halvårs konvalescens.

 
Det var mitt under sommarsäsongen i fjol som Plantagenet ådrog sig en gaffelbandsskada. Han har därför efter behandling varit på konvalscensvistelse hos Eskilstuna-tränaren Kauko Loumala.

Nu är den sexårige valacken så pass rehabiliterad från den svåra skadan att han kan börja tränas rationellt igen. Förhoppningsvis inför en comeback någon gång senare i år.

USA-födde Plantagenet (Donerail - Cold Toes) köptes av finske hästägaren Reima Kuisla från Kanada inför säsongen 2007 och placerades då i träning på Stora Alby.

I Stig H-regi har Plantagenet, som vann 20 lopp och travade 1.10,1a i sitt tidigare hemland, gjort tolv starter. Dessa har resulterat i sju segrar och två andraplatser. Sin största seger på skandinavisk mark tog han i en final i gulddivisionen på Solvalla i september 2007. Totalt har han tjänat 3 166 001 kronor.

Fjolårssäsongen inledde han på våren med två sprintervinster, som föranledde en inbjudan till Elitloppet. Där knep han en finalplats genom att bli fyra i det försök som vanns av Oiseau De Feux. I finalen räckte dock Plantagenet inte till, trots att han travade 1.10,4a.

Det visade sig också bli Plantagenets sista start på lång tid. I början av juli konstaterades den skada i gaffelbandet, som blev ett allvarligt avbräck i hans karriär.

- Det var synd, eftersom han var på väg att blomma ut och bli en riktig elithäst i det skedet. Nu ser det åter ljust ut för honom enligt de ultraljudsundersökningar som gjorts av det skadade benet. Jag hoppas och tror att Plantagenet ska ha en hel del kvar att hämta om han får vara fräsch, säger Stig H på hemsidan.

Hur länge det kan dröja innan hästen åter är startklar vill Johansson inte spekulera om
"Web"

Tillbaka