2009-04-30  22:32
Reven d'Amour sänkte Maharajah
STOCKHOLM
Det inleddes med en präktig skandal.
Sedan bjöds travsport av allra högsta klass när landets bästa fyraåringar gjorde upp om finalplatserna till Drottning- och Kungapokalen.
Mest imponerade Reven d'Amour som inte gav Maharajah skuggan av en chans.

Reven d'Amour gav inte utvändige Maharajah en chans att gå i närkamp. Foto: Claes Kärrstrand


Lavec Kronos gick undan från ledningen för Johnny Takter. Foto: Claes Kärrstrand


Robert Bergh satte dit Åke Svanstedt-tränare Mystic Lady U.S. Foto: Claes Kärrstrand


Björn Goop satt bakom Yewish Boko som var kvalens stora överraskning. Foto: Claes Kärrstrand
Tungviktsmötet mellan Reven d'Amour och Maharajah blev aldrig någon riktig match. Fredrik B Larsson sände den förre till ledningen och fick fjolårets kung på utsidan. Medan Reven d'Amour såg perfekt ut hade Maharajah problem med sin något ryckiga aktion och in i andra kurvan var han på vippen att snubbla i galopp.
Larsson drog hårt sista 700 meterna för att grilla sin antagonist som genast släppte ett par längder. På råstyrka höll Maharajah farten in i mål och räddade tredjepriset medan vinnaren såg ut att skära mållinjen med gott om krafter kvar på 1.13,7a/2 140 meter.
- Man får självförtroende när man kör den här hästen, det är något alldeles extra. Han har tränat i Frankrike i vinter och det har varit lyckat. Framförallt vad gäller den mentala biten, han är mycket mer lugn och harmonisk nu, berättade Fredrik B Larsson om Reven d'Amour som gjort sig känd som en riktig buse hemma i stallet.
Maharajah fick se Knockout Rose smita förbi på open stretch, men var aldrig i fara att missa finalen där han givetvis måste vara klart förbättrad för att vinna.
- Det var en tränartabbe. Hästen var inte så bra som han borde vara. Men jag tycker ändå det ser ljust ut inför framtiden, kommenterade Stefan Hultman som även fick se Marshland tvingas göra grovjobbet utanpå sin värste konkurrent - i detta fall Lavec Kronos som höll undan utan problem och blev en av fem Lutfi Kolgjini-tränade hästar i finalerna.

Minst meriter spelade ingen roll
I det kvarvarande kvalet för hingstarna presenterade sig en riktig dark horse.
Timo Nurmos Yewish Boko är belastad med tvångsprissumma och var i särklass minst meriterad av samtliga hästar då han i verkligheten inte ens hade sprungit in 60 000 kronor.
Det brydde sig inte hästen det minsta om. Trots en resa utanpå ledaren gled han ifrån på 1.13,4a/2 140 meter och körande Björn Goop var uppenbart imponerad.
- Han var så pass bra att han har väldigt bra chans att vinna finalen. Man ska inte underskatta motståndet, men på det sättet han gjorde det och med tanke på de få starter hästen har i kroppen så borde han vara ännu bättre då.
Läcker långstegade Vanessa du Ling såg sedan till att Nurmos blev hundraprocentig för kvällen när hon rundade sina konkurrenter från fjärde par utvändigt och noterade sjätte raka segern.

Två lopp fick köras utan startbil
Skandalen då? När tävlingarna skulle dra igång visade det sig att ett lås till en kedja i startbilens ena vinge gått sönder. Och eftersom ingen reservbil fanns på plats fick de första uttagningsloppen köras med masterbil; en bil utan vingar.
Som tur var skötte sig alla hästar och kuskar exemplariskt i två lopp innan problemet var ur världen.
I ett av dessa hade Jörgen Westholms Oaksvinnare Annicka presenterat sig genom att tangera Butterfly Players svenska rekord på 1.12,9/2 140 meter efter en resa som trea i andraspår. Därmed blev hon snabbast under hela kvällen och den som verkade mest överraskad var tränaren själv.
- Träningen inför det här har inte varit bra och jag åkte hit med en dålig känsla. Men hästen var väldigt mycket bättre än jag förväntat mig. Från början kändes det konstigt med den här startmetoden, men när loppet kom igång kände jag att hon var som i fornstora dagar, förklarade Westholm.
Annars var det för dagen avstängde Åke Svanstedt som blev kung bland stona med två segrar. Mystic Lady U.S. dominerade sitt lopp från ledningen medan Mystical Ann släppte kommandot och speedade till vinst.
På frågan hur det känts att stå vid sidan hela kvällen svarade Åke kort:
- Nervöst.
Finalerna till Drottning- och Kungapokalen körs på Åby 14 maj och har vardera 1 086 500 kronor i förstapris.

Startlista Drottning Silvias Pokal
2 140 meter autostart (tränare)
1. Mystical Ann (Åke Svanstedt)
2. Annicka (Jörgen Westholm)
3. Vanessa du Ling (Timo Nurmos)
4. Mystic Lady U.S. (Åke Svanstedt)
5. Miss Sixty (Olle Goop)
6. Lily Kronos (Lutfi Kolgjini)
7. Queen of Rock (Jörgen Axén)
8. Victoria Island (Lutfi Kolgjini)
9. Caddie Dream (Stig H Johansson)
10. Calamara Donna (Roger Walmann)
11. Tiffany Brodda (Stig H Johansson)
12. Looking Flashy (Peter Untersteiner)

Startlista Konung Gustaf V:s Pokal
2 140 meter autostart (tränare)
1. Lavec Kronos (Lutfi Kolgjini)
2. Reven d'Amour (Henrik Larsson)
3. Yewish Boko (Timo Nurmos)
4. Marshland (Stefan Hultman)
5. Knockout Rose (Stig H Johansson)
6. Maharajah (Stefan Hultman)
7. Lou Kronos (Lutfi Kolgjini)
8. Insect Face (Marcus Lindgren)
9. Rakas (Per Lennartsson)
10. Wiranas Dream (Anna Forssell)
11. Revenue Jr (Lutfi Kolgjini)
12. Noras Bean (Ulf Stenströmer)

Robin Johansson


Tillbaka