2009-04-29  22:57
Elitloppet - nej tack
STOCKHOLM
Harpers Joker klädde av sina femåriga kullkamrater i en visslande avslutning.
Solvallas sportchef Mattias Stenby deklarerade efteråt att han vill se hästen i Elitloppet.
Men tränaren Dan-Åke Olsson vill inte vara med.

Harpers Joker viner Victory Tillys lopp. Foto: Lars JakobssonBeanie M.M. vinner V64-1. Foto: Lars JakobssonTurbo Viking vinner V64-3. Foto: Lars Jakobsson
Från fjärde par invändigt vinner man sällan några lopp i högsta klassen. Speciellt inte då man måste backa sig loss i sista sväng.
Men Harpers Joker flög lågt över Solvallas upplopp och lyckades fånga in ledande favoriten Standpoint via rykande 1.08 sista 400 meterna.
- Jag kände att jag hade att köra med och då vill man gärna komma loss. Det är kul att få åka så fort över ett upplopp och visst är det här en riktigt, riktigt bra häst, berömde körande Torbjörn Jansson.
Tränaren Dan-Åke Olsson verkade närmast chockad efteråt.
- Det är helt otroligt att han kan slå de här hästarna redan nu. Han är tränad för att vara på topp till augusti. Formen är bara 65-70 procentig.
Om det stämmer kan man ju bara fantisera om hur bra Harpers Joker ska vara då han är på topp, men insatsen fick inte Olsson att backa om sin planering för året.
- Vi ska bara starta i femåringslopp med sikte på Jubileumspokalen i augusti. Elitloppet är inte aktuellt, svarade han bestämt.

Beanie mot elitloppshelgen
En annan häst på väg mot yppersta eliten är Beanie M.M. Han övertygade i årets andra raka seger då han först stod emot Dig For Dollars ursinniga mangling på sista bortre långsidan och sedan försvarade sig mot smygkörde Robis Ingo över upploppet. Tiden blev kvällssnabbaste 1.12,0/1 640 meter.
Morten Waage har alltid haft höga tankar om sin ögonsten och nu verkar de infrias.
- Han har mognat. Det är fortfarande en liten buse i stallet, men idag var han väldigt lugn. Nu blir det ett besök hos veterinären för att se hur han tog det här. Är han helt fräsch tittar vi på något nytt lopp inom ett par veckor, annars väntar vi till elitloppshelgen. Han brukar vara allra bäst med lite tid mellan starterna.
Vilket lopp då?
- Lilla Elitloppet känns intressant.
Och om du skulle få en inbjudan till riktiga Elitloppet?
- Nja, det är väl lite långsökt. Ska vi vara med där vill jag känna att hästen kan hävda sig på riktigt och då måste han väl visa ännu mer än det här, frågade sig Morten Waage.
Även här satt Torbjörn Jansson i sulkyn och blev med ytterligare en triumf kvällens okrönte sulkykung.

200 000 till Turbo Viking
Bara sex tiondelar långsammare travade Ridgehead Cahore trots en resa utvändigt ledaren för Johnny Takter. Det räckte givetvis till enkel seger och gav en aning om kommande klättring i klasserna.
Treåringsfinalen med kvällens högsta förstapris på 200 000 kronor gick till Leif Witasps Turbo Viking. Gästkörande Björn Goop serverade en drömresa i andra par utvändigt och kunde vänta med attacken till upploppet. Det räckte precis för att slå klorna i tappre First Jag.
Stefan Hultman har en spännande torsdag att se fram emot med årsdebuterande fyraåringskungen Maharajah på Åby. Kullbrodern Manna gav en indikation på att stallformen är intakt när han efter tidigt avancemang utanpå ledaren spräckte segernollan i karriärens 15:e start.
Det bidrog till att V64-utdelningen nådde 124 675 kronor denna jackpotkväll.

Robin Johansson


Tillbaka