2008-03-09  17:31
Rivierans guldgossar
CAGNES-SUR-MER
Rivierans guldgossar var helt ohotade i Cagnes-Sur-Mer.
Opal Viking lekte hem Gran Criterium de Vitesse i suverän stil.
- "Opalen" är Sveriges bästa häst. Ingen tvekan alls, bubblade Nils Enqvist och fick medhåll av kusken Jorma Kontio

Opal Viking är helt ohotad i Criterium de Vitesse för Jorma Kontio. Foto: Thomas Blomqvist.


Jorma Kontio, Opal Viking och Nils Enqvist var rivierans guldgossar i Cagnes-Sur-Mer på söndagen. Opal Viking vann Criterium de Vitesse i suverän stil. Foto: Thomas Blomqvist.
Det är inte fel att kalla segertrion för rivierans guldgossar.
I guldfärgad öronkappa dansade Opal Viking hem Frankrikes största sprinterlopp.
Förstapriset var 845.000 kronor och tränaren Nils Enqvist sprudlade av glädje efteråt.
- Det är så härligt allting, helt underbart. Jag har känt att vi har gjort ett kanonmeeting i Frankrike men saknat den där ettan. Nu dök den upp i raden igen och jag är överlycklig.

"Kände mig extra nervös idag"
Efter flera starka insatser i Frankrike hade Nils Enqvist gått ut och lovat seger. Han tvivlade aldrig en sekund på att hans ädelsten nu skulle sätta pricken över i:et.
- Loppet blev helt enligt planerna. Han tog enkelt ledningen, fick dämpa tempot och stack undan i en snabb avslutning. Det var precis så som jag sa innan att det skulle bli, sa Enqvist.
- Däremot kände jag mig extra nervös före loppet idag. Annars har jag varit lugn under hela Frankrike-meetinget, men idag bubblade det extra mycket inombords.

Orolig i sista kurvan
Opal Viking öppnade blixtsnabbt och tog täten. Men in mot första kurvan fick han lite småpress av Improve Ås. Sedan var det lugna gatan men i utgången av slutsvängen blev tränare Enqvist lite orolig.
- Jorma gungade till några gånger i sulkyn och för ett ögonblick trodde jag att han var trött.
- Men när han sedan ryckte av huvan på hästen så stack han bara undan väldigt enkelt. Då kändes allt bra igen.
Segertiden blev 1.11,1 över den 1609 meter långa distansen. Tränare Enqvist hade innan loppet sagt att "Opalen" skulle vinna på 1.11,3.
- Men jag kan ju inte ha rätt i allt, skrattade han.
När får vi se Opal Viking i Sverige nästa gång?
- Jag hoppas att det blir i Olympiatravet. Vi har inte fått något wildcard ännu men jag hoppas att det här stärker hans aktier.

Inget wildcard ännu
Åbys sportchef Per Wetterholm fanns på plats i Cagnes-Sur-Mer. Han blev imponerad av Opal Viking men har ännu inte gett honom någon plats i Olympiatravet.
- Nej, han har inte fått något wildcard ännu. I och med att han är svensktränad ska de hästarna kvala in i första hand. Jag har tre wildcard att dela ut och de ska gå till utländska hästarna, sa Per Wetterholm.
- Nu är ju Opal Viking stationerad utomlands och det ställer till lite trubbel för mig. Självklart hör han hemma i Olympiatravet men jag vill inte redan nu låsa upp mig och dela ut ett wildcard.
- Jag vill avvakta alla försöken och även loppet i Agen den 6 april. Där ska även L'Amiral Mauzun vara med och han är den enda som har fått en inbjudan hittills.

Förberett med två flaskor champagne
Just den 6 april i Agen blir också Opal Vikings nästa uppgift. Men innan resan tillbaka till Normandie påbörjas under måndagen väntade en rejäl segerfest i Nice. Och eftersom Nils Enqvist var så säker på seger hade han sett till att ta med lite ädla drycker till banan.
- Jag tog med mig två flaskor champagne för säkerhets skull. Så nu ska vi fira ordentligt med en härlig kväll, säger han och fyrar av ett rejält segervrål.
Är Opal Viking Sveriges bästa häst?
- Utan minsta tvekan är han det. Det här året har han i alla fall varit det.
Nils Enqvist får också medhåll av Jorma Kontio. Nordens segerrikaste kusk med en oerhörd rutin sa tvärsäkert:
- Jag tycker också att Opal Viking är Sveriges bästa häst. Han har tjänat fyra miljoner på de fyra senaste starterna och gjort det fantastiskt bra.
- Hästen var mycket fin idag och det blev enkelt. Det var också lite lättare motstånd. Bästa loppet han har gjort är såklart andraplatsen i Prix d'Amerique. Men jag tycker att han var mycket fin även idag och jag var aldrig orolig. Han kändes även bättre än vanligt i värmningen, sa Jorma Kontio.

Hot Tub stark efter dubbla galopper
Sämre gick det däremot för de andra svensktränade hästarna.
Hot Tub återföll till sina gamla galoppsynder och felade direkt bakom bilen. Han ställde sig snabbt men galopperade på nytt efter en bit. Därefter gjorde hästen ett topplopp och blev sjua i mål. Tränaren Marcus Öhman var bekymrad efteråt.
- Jag vet fan inte vad som tar åt hästen. Han kan normalt sett inte galoppera men så fort det är startbil så blir det problem. Visst är innerspåret knepigt här eftersom bilen släpper hästarna direkt efter kurvan. Men han ska inte fela en gång till, säger Marcus Öhman.
- Det är synd för han gick fruktansvärt bra efteråt. Och hästen drog inte en suck efter loppet.
Galopp blev det även för Stig H Johansson-tränade Lass Drop. Han kördes av Jos Verbeeck och fick en resa i andra par utvändigt. Hästen såg dock slagen ut när han galopperade i sista kurvan.
Tvåa i Criterium de Vitesse blev Nijinski Blue och trea Opus Viervil.

Michael Carlsson


Tillbaka