2007-08-18 - 18:09
Skoningslös Staro Azazell tog hem E3
STOCKHOLM
Timo Nurmos barfotachansning i E3-finalen höll på att kosta honom segern. Ledande Shorthanded Goal galopperade med klart grepp i början av upploppet. Då dök en annan Nurmos-häst upp och stal showen, Staro Azazell.

Staro Azazell och Per Lennartsson spelar ut speeden över upploppet i E3-finalen. Foto: Lars Jakobsson


Timo Nurmos trodde kanske att han skulle få fira E3-seger ihop med Jorma Kontio, men istället blev det Per Lennartsson som fick läppja på champagne. Foto: Lars Jakobsson


Staro Azazell och Per Lennartsson tog något överraskande hem E3-finalen med 800 000 kronor i förstapris. Foto: Lars Jakobsson
Timo Nurmos spelade poker i E3-finalen och ryckte för första gången av alla skor på samtliga sina tre hästar. För Shorthanded Goals del kan det ha kostat segern, men för Staro Azazell gav det den extra växel som behövdes för att vinna.
Loppet fick en överraskande inledning då Shorthanded Goal omedelbart fick övertaget på invändige favoriten Artistic Ås. Den senare svarade i förskräckelsen över att bli passerad med att ta några galoppsteg. Därmed satt Shorthanded Goal i ledningen och när Jorma Kontio bestämde farten till 1.13,1 första varvet talade allt för att han skulle hålla undan. Känslan var densamma då hästen plötsligt rullade över i galopp 150 meter från mål.
Samtidigt hade Staro Azazell fått full anfallsorder från tredje par utvändigt av Per Lennartsson och Running Sea-sonen kopplade enkelt grepp och vann på 1.12,9a/1 640 meter.
- Hästen har utvecklats otroligt mycket senaste veckorna och det var roligt att han fick vinna ett storlopp. Egentligen tror jag att han passar bättre på längre distanser. Att han gick barfota för första gången spelade säkert in också. Per har kört hästen bra hela tiden och gjorde det idag också, berättade Timo Nurmos.

"Otrolig förmåga att få hästarna på topp"
Segerkusken tackade för berömmet genom att hylla tränaren tillbaka.
- Det är en väldigt trygg häst att köra. Formkurvan har blivit bättre och bättre för varje start. Det är ofta så med Timos treåringar. Från början är de lite tröga och sega, men så utvecklas de stadigt. Dessutom har han en otrolig förmåga att få hästarna på topp till de stora loppen. För Staro Azazells del tror jag löpningsförloppet är det viktigaste. När han får gå i ryggar till 300 kvar som idag finns det ingen kullkamrat som går säker för hans spurt.
Segern var värd 800 000 kronor och innebar att Staro Azazell mer än tredubblade sin prissumma.
Bakom vinnaren tog Yankee Challenge sitt andra E3-silver då han precis som förra gången fick chansen sent från ledarryggen och gick med full fart över mål. Åke Svanstedts Global Journey drog fram vinnaren i tredjespår sista 600 meterna och höll till tredjepriset medan Artistic Ås spurtade piggt från fjärde inner. För Timo Nurmos tredje barfotahäst Gossip's King blev resultatet detsamma som för Shorthanded Goal, galopp.

Resultatlista E3-final
1 640 meter autostart
1 Staro Azazell - Per Lennartsson 1.12,9
2 Yankee Challenge - Thomas Uhrberg 1.13,0
3 Global Journey - Åke Svanstedt 1.13,2
4 Artistic Ås - Erik Adielsson 1.13,2g
5 Device - Håkan Eriksson 1.13,2
6 Arctic Hope - Pekka Korpi 1.13,5g


Robin Johansson


Tillbaka