2007-08-11 - 21:26
Citation vann prestigemötet
STOCKHOLM
Citation vann Jubileumspokalen på Solvalla och gick därmed vinnande ur prestigemötet med Going Kronos.
- Hela den här matchen med Going Kronos som har byggts upp gör ju såklart att det är extra skoj att vinna, säger segerkusken Erik Adielsson.

Citation gick vinnande ur lördagens prestigematch med Going Kronos i Solvallas Jubileumspokal. Foto: Lars Jakobsson.


Erik Adielsson och Stig H Johansson. Foto: Lars Jakobsson.


Salma Boko var först ut i Jorma Kontio och Timo Nurmos V75-dubbel. Foto: Lars Jakobsson.


Baron Rols såg ut som en rund miljon hela vägen och vann lätt som en plätt. Foto: Lars Jakobsson.

 
Mötet mellan Stig H Johanssons Citation och Lutfi Kolgjinis Going Kronos i Solvallas Jubileumspokal hade haussats upp ordentligt under veckan. Erik Adielsson och Lutfi Kolgjini hade munhuggits rejält i media och bortsett från förstapriset på en miljon kronor stod det en ordentlig portion prestige på spel när hästarna samlades bakom startbilens vingar. Tyvärr blev det dock inte riktigt den kraftmätning som man hade hoppats på. Going Kronos klippte nämligen i galopp kort efter start samtidigt som Citation komfortabelt kunde glida till ledningen. Going ställde sig emellertid ganska snabbt och efter 500 meter var han ikapp fältet. Då styrde Kolgjini på direkt i tredjespår och 1 250 meter från mål landade han utvändigt om ledaren. Dessa två öppnade sedan upp en liten lucka till bakomvarande ekipage och genom slutsvängen kunde Kolgjini smyga ner i rygg på Citation. För ett ögonblick såg det ut som att Going Kronos trots sitt omöjliga lopp skulle kunna utmana om segern men in på upploppet var det aldrig något snack om vart segern skulle gå. Citation gick undan med två längder och vann på kilometertiden 1.12,2a/2 140.
- Hela den här matchen med Going Kronos som har byggts upp gör ju såklart att det är extra skoj att vinna, säger Adielsson, som inte uppmärksammade att rivalen galopperade från start.
- Jag trodde att han hade backat ner i kön. Sedan var det naturligtvis gynnsamt att få Going utvändigt om oss. Det är inte så lätt att slå Citation utifrån och det visade han i dag.
- Men Going gjorde ett helt enormt lopp och jag tror att Ludde är nöjd själv också även om man såklart är besviken när man är tvåa.

Fantastisk efter galoppen
Going Kronos höll sanslöst bra till andraplatsen och mycket riktigt var inte Lutfi Kolgjini allt för besviken efter loppet.
- Hästen gick återigen ett fantastiskt lopp. Det var inte hästens fel att han galopperade utan galoppen berodde på att jag touchade i Thomas Uhrbergs sulkyhjul när jag skulle gå ner i banan. Tyvärr är det sånt som händer men det får inte hända i såna här sammanhang. Efter galoppen var Going helt fantastisk och uppträdde hur bra som helst.
Siktet för Going Kronos fortsatta matchning har sedan en tid varit inställt på Breeders Corwn i Kanada, men nu kan han bli kvar i Sverige.
- Först åker vi hem och låter honom vila i ett par dagar. Är allt bra med honom så har vi planerat Breeders i Kanada, men nu snackar de om att det ska bli försök och final där och det vill jag inte bjuda honom på. Stannar vi hemma blir det sannolikt Sundsvall Open Trot.
Det betyder att det kan bli ett nytt prestigemöte Citation och Going Kronos emellan på Bergsåker om två veckor...

Meadow Zoot imponerade stort
Vid sidan av Jubileumspokalen bjöd Klass III-finalen på en riktig höjdare. Där presenterade Gävleamatören Anders Öberg sin Meadow Zoot i absolut toppskick. Från bakspår hamnade han sist innan Björn Goop gick med i tredjespår med knappa varvet kvar till mål. Genom slutsvängen tassade Meadow Zoot med som tvåa och när Björn Goop lät sexåringen sträcka ut över upploppet lämnade han konkurrenterna med ett hav av längder. Vilket fick Goop att göra något så ovanligt som segergest redan 50 meter föra mål.
- Jag tyckte att jag kunde bjuda på det när vi har så fantastiskt fin publik.

Kontio och Nurmos hundraprocentiga
Toppkusken Jorma Kontio hade tunt med uppsittningar men de två chanser han fick förvaltade han på bästa sätt. Först ledde han Stoeliten från start till mål med Salma Boko och det följde han sedan upp med att sätta dit Sir Remington i Klass I-finalen. Fyraåringen pilade direkt till ledningen men Kontio valde att släppa taktpinnen till favoriten Global Investment och Björn Goop. 100 meter från mål kom luckan och då störtdök Sir Remington till knapp men säker seger.
- Det här är det bästa lopp Sir Remington har gjort. Timo sa efter värmningen att det är toppform och dessutom körde vi hästen barfota, säger Kontio.
Timo Nurmos tränar även Salma Boko och därmed blev han precis som Kontio hundraprocentig inom V75-spelet.

Baron Rols en vinnare igen med ny utrustning
Kari Lähdekorpis Baron Rols har uppträtt knepigt många gånger och senast galopperade han bort en till synes klar seger i utgång av sista sväng. I Silverdivisionens final var galoppen emellertid aldrig nära och efter att ha tagit hand om ledningen var saken klar. En av förklaringarna till hans fina uppträdande var att han gick med en ovanlig, och för honom ny, utrustningsdetalj.
- Han har slagit sig på armbågarna tidigare och det var därför han galopperade senast. Därför hade han armbågsskydd i dag, säger segerkusken Per Lennartsson.
- För min del hade jag bara en uppgift och det var att komma före Steens häst (Steen Juul med In Cap n'Gown). Jag såg att jag var förbi den redan när bilen släppte och då var det lugnt.

Elegance Saulnier (Erik Adielsson) vann Klass II-finalen och Bronsdivisionens dito vanns av Earl Tilly (Åke Svanstedt). Utdelningen på sju rätt uppgick till 18 621 kronor.

Ola Johansson


Tillbaka