2007-08-09 - 22:23
Solvalladominans i E3-försöken
STOCKHOLM
Solvallatränarna dominerade fullständigt E3-kvalen på Bergsåker och vann samtliga sju försök. Värst var Stig H Johansson som tog hem tre avdelningar och hade den mest imponerande vinnaren.

Bobtail fick det hett om öronen i ledningen och svarade med att vinna på nytt svenskt rekord för Erik Adielsson. Foto: Lars Jakobsson


Stig H Johanssons Artistic Ås vinner för Erik Adielsson och har om en dryg vecka chansen att ta sin andra E3-seger. Foto: Lars Jakobsson


Shorthanded Goal tvingades öppna tufft för att nå spets, men kunde ändå gå undan för Jorma Kontio. Foto: Lars Jakobsson


Staro Azazell och Per Lennartsson levererade kvällens skräll då man spurtade ner ledande Yankee Challenge. Foto: Lars Jakobsson

 
Kvällen fick nämligen en riktig rivstart när Bobtail travade svenskt rekord redan i första loppet. Innerspåret var på förhand en misstänkt fälla, men den långklivande damen hade inga problem att svara ledningen. Däremot blev hon kort efter start "överfallen" av första gången barfotatravande Flea Southwind och Åke Svanstedt. Varvet nåddes på hiskeliga 1.11,3, men trots det kunde Bobtail gå undan för bra spurtande Harmony Tilly. Det nya svenska rekordet för treåriga ston lyder på 1.12,0a/1 640 meter och var en putsning av Giant Diablos notering från 2003 med tre tiondelar.
- Hon är riktigt, riktigt bra den här. Jag har gillat henne hela tiden och blir bara mer förtjust för varje lopp. Det kändes inte bra att öppna i 1.11-fart första varvet, men hon var ändå stark hela vägen. 100 kvar slappnade hon av lite, men svarade fint när jag petade på henne. Jag vill inte dra in för mycket luft och påstå att hon är bäst i kullen, men hon kan mycket väl vara det, berättade Erik Adielsson - som av bara farten spetsvann de två nästföljande uttagningarna också.
Fame Southwind fick hållas till 1.17,9 första rundan och åkte undan i en 1.10-avslutning.
I första avdelningen för öppna klassen såg Artistic Ås ut att få mothugg från början av Quintus Karsk. Då den senare galopperade in i första sväng var dramatiken över och E3-vinnaren över medeldistans behärskade loppet efter behag på 1.13,6. I rygg såg Global Journey ut att ha en hel del krafter sparade.
- Bilen körde inte undan vid 1 640 meter och därmed blev det svårare för oss att komma förbi konkurrenterna invändigt. Man vill inte tömma hästarna helt i sådana här försökslopp och han hade krafter kvar. Det här är nog hans bästa distans, sade Adielsson.

Dubbel för Timo Nurmos
Allting gick dock inte "StigEriks" väg. Yankee Challenge fick se sig spurtslagen av Timo Nurmos Staro Azazell och var ensam om att förlora från ledningen. Storfavoriten konstrade lite från start och kom inte först förrän efter 600 meter i 1.09-tempo. Det satt i benen över upploppet och han blev slagen med två tiondelar av vinnaren som noterade kvällens näst snabbaste tid, 1.12,4.
- Det hårda tempot och att vi fick spara spurten till 200 kvar passade oss perfekt, förklarade körande Per Lennartsson.
Dubbelseger blev det för Nurmos vars Shorthanded Goal motsvarade förväntningarna trots att han tvingades till kvällens tuffaste öppning, 1.08,7/500 meter, för att få överta spets av Major Växus. Trots det var det dessa två som hade mest krafter kvar till slut.
Per Engbloms Helene Tilly och Roger Walmanns Nursery Rhyme tilläts bestämma tempot i varsitt stokval och gjorde sin plikt utan att plågas det minsta.
Favoritparaden ledde till femrättsjackpot på V65-spelet vilket betyder att drygt 1,3 miljoner kronor flyttas vidare till nästa torsdag då tävlingarna körs på Visby.
E3-finalerna avgörs på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna. Stoavdelningen körs fredagen den 17 augusti medan öppna klassen ingår i V75 dagen efter.

Finalfält E3 Ston - Förstapris 422 000 kronor
1 640 meter autostart
Häst (tränare)
1 Nursery Rhyme (Roger Walmann)
2 Bobtail (Stig H Johansson)
3 Fame Southwind (Stig H Johansson)
4 Helene Tilly (Per Engblom)
5 Harmony Tilly (Per Engblom)
6 Grandiosa R.Ö.K. (Roger Walmann)
7 Haver (Olle Goop)
8 Madame Rapide (Åke Lindblom)
9 Felicia Night (Roger Walmann)
10 Paper Moon (Stig H Johansson)
11 Blixtra Tånga (Olle Goop)
12 Viol Hornline (Olle Goop)


Finalfält E3 Öppen Klass - Förstpris 800 000 kronor
1 640 meter autostart
Häst (tränare)
1 Artistic Ås (Stig H Johansson)
2 Shorthanded Goal (Timo Nurmos)
3 Staro Azazell (Timo Nurmos)
4 Major Växus (Jim Frick)
5 Yankee Challenge (Stig H Johansson)
6 Device (Håkan Eriksson)
7 Leading Lantern (Roger Walmann)
8 Arctic Hope (Pekka Korpi)
9 Global Journey (Åke Svanstedt)
10 Loaded (Stefan Hultman)
11 Gossip's King (Timo Nurmos)
12 Lord's Prayer (Markku Nieminen)


Robin Johansson


Tillbaka