2007-05-05 20:01
Citation klar för Elitloppet
GÖTEBORG
Förra lördagen gjorde Citation bort sig med galopp i Finlandia-Ajo. I Åbys gulddivision tog han gruvlig revansch - och fick en inbjudan till Elitloppet.
- Jag har pratat med Stig H och Citation kommer att stå över guldfinalen och gå ut direkt i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Mattias Stenby.

Trots en stentuff resa gick Citation undan till solklar seger.


Birminghim tog hem Drottningens Pokal från ledningen.


Shiburre höll undan med minsta möjliga marginal i en stenhårt upploppsstrid.


Exceptional Kemp och Peter Untersteiner.

Foton: Claes Kärrstrand.  
Citation stod i en klass för sig i Algot Scotts Minne tillika gulddivisionen. Från spår sju bakom bilen blev han hängande i spåren genom första sväng innan positionen utvändigt om ledaren nåddes. Där fick han sedan trava resten av loppet men det spelade ingen roll. Genom sista sväng såg han ut som en demon och över upploppet fanns det bara en häst på banan. Segern var Citations andra på tre starter i år och frågan är om han inte hade gett Opal Viking en match i Finlandia-Ajo om han inte hade klippt i galopp bakom bilen.
- Jag måst säga att han kändes ruggigt fin i årsdebuten och sedan förvånade han med att fela i Finland. Det lämnade en hel del frågetecken men de flesta tycker nog att han rätade ut dem idag.
- Han är bra den här hästen. Det är ingen Varenne eller Victory Tilly men han är väldigt nära där under. Man ska komma ihåg att han inte har gjort så många starter och det känns som att hann har gått framåt under vintern.
Efter lördagens uppvisning har Citation seglat upp som Stig H Johanssons i särklass vassaste hopp inför Elitloppet och under eftermiddagen fick också Stig H en inbjudan, vilken han tackade ja till.
- Citation är klar för Elitloppet, meddelar Mattias Stenby direkt från Neapel, där han befinner sig för att titta på morgondagens Lotterialöpning.

Utländskt i pokalloppen
Lördagens V75-omgång ramades in av Drottningen Silvias Pokal respektive Konung Gustaf V:s Pokal och det blev utländska segrar i båda loppen. Först ut var Harald Lundes Birminghim som med Johnny Takter i Sulkyn spårade hela vägen efter att storfavoriten Genny di Jesolo galopperat bort sig redan i starten.
- Vi har tränat för det här i sex månader och det är en dröm att komma hit och vinna, säger Harald Lunde som åkt från andra sidan Atlanten med sin fyraåriga märr.
I Konungens Pokal tog Hugo Langeweg revansch för Genny di Jesolos galopp genom att vinna med Russel November. Precis som Birminghim vann han från ledningen och det var en mycket belåten holländare som tog emot segerbucklan.
- Efter att vi tagit över ledningen var det inga problem någon gång. Han skötte sig fint.

Shiburre bara bäst
Vid sidan av gulddivisionen och pokalloppen var dagens sportsliga höjdpunkt bronsdivisionen. Shiburre hade den otacksamma uppgiften att gå ut från bricka tolv över den korta distansen men det bekom honom inte. Trots ett helt omöjligt lopp med vida spår fram till dödens hade han mod och styrka att hålla undan till seger. Det blev dock knallhårt i mål med tre hästar på linje och det tog en bra stund innan vinnaren ropades ut.
- Jag hade tänkt att ta en lugnt start ända fram till defileringen men jag ändrade mig. Nu körde jag i princip som att han inte kunde förlora, och det gjorde han inte heller även om det var nära. Jag trodde faktiskt att jag var tvåa eller till och med trea men Fredde (Larsson) hade en liten häst och jag en stor, säger Erik Adielsson.
Övriga V75-lopp vanns av Jettison (Björn Goop), Exceptional Kemp (Peter Untersteiner) och Hurricane Line (Björn Goop). Sju rätt betalade 2 382 kronor.
 
Ola Johansson

Tillbaka